Vandaag staan we stil bij de 75e sterfdag van Nico Treep. Hij was in de jaren '20 en '30 actief als violist en dirigent bij de HDO, de ANRO en de AVRO.
Nico Treep (Groningen, 17 maart 1897) volgde na de HBS vioollessen bij Clemens Schröner. Compositie- en theorielessen kreeg hij van Kor Kuiler. Ook kreeg hij les van Louis Zimmermann. Hij werd vioolleraar en speelde van 1916-1919 in het Groningsch Orkest, waarvan hij vervolgens korte tijd dirigent werd. Hij trad in binnen- en buitenland op als solist, en was enige tijd in Hamburg gevestigd, waar hij directieles kreeg van Karl Muck. Hij huwde in 1921 Madeleine Vink en verhuisde naar Amsterdam (het huwelijk strandde in 1931.)
Vermoedelijk werd Treep in 1925 violist in het orkest van de Hilversumsche Draadlooze Omroep (HDO). Het repertoire bestond grotendeels uit bekende schlagers en operettemelodieën. Samen met andere leden uit het orkest - bv. collega-violist François Lupgens en pianist Louis Schmidt - speelde hij ook kamermuziek. Eind 1926 werd Treep dirigent van het H.D.O. Orkest, afwisselend met François Lupgens.
Eind 1927 werd de AVRO opgericht (als resultaat van een fusie van o.a. de HDO) en breidde men het orkest uit tot het AVRO-Orkest, gewoonlijk kortweg Omroeporkest genoemd. Treep leidde het tot 1942. Hij bleef ook buiten de omroep actief; zo stond hij tussen 1930 en 1937 negen keer voor het Concertgebouworkest. Op 13 april 1932 trouwde Nico Treep met de sopraan Hélène Cals (zij overleed op 31 juli 1937).
Nico Treep componeerde o.a. twee cantates, een symfonische Valse Triste, een strijkkwartet, pianowerken en liederen. Daarnaast maakte hij voor radio-uitzending bewerkingen voor orkest van werken van o.a. Tosti en Saint-Saëns. Hij schreef o.a. de AVRO-Marsch, een Fantasie over het Limburgsch volkslied en, samen met (AVRO-directeur) Willem Vogt, het hoorspel Koning Midas heeft ezelsoren (1936).
Nico Treep overleed op 18 juni 1945 in Sanatorium Hoog Laren in Blaricum.
Bronnen:
Persoonlijkheden in het Koninkrijk der Nederlanden in woord en beeld, Wikipedia, Populaire muziek op de radio 1919-1941 (Ad Maatjens, 1996)
Link:
overzicht van bladmuziek van Nico Treep
De collega's van Beeld en Geluid beschikken over bewegende beelden van Nico Treep.
Het betreft een kort fragment van het optreden van het AVRO-orkest tijdens de grote protestbijeenkomst van de AVRO op 6 september 1930 tegen de nieuwe zendtijdverdeling, die die omroep zendtijd zou kosten.